Slutspurt mot sista tentan

Höstterminen 2014 börjar lida mot sitt slut och jag är mitt uppe i tentapluggandet. På lördag ska sista tentan skrivas och sedan är det inte många skoluppgifter kvar i år. Hur intressant den här sista kursen än har varit (den har faktiskt varit en av de bästa hittills) så ska det bli skönt med lite paus. Jag tycker egentligen att det är ganska mysigt med december och allt som hör julen till, men de senaste veckorna har jag känt att det här förbaskade mörkret, regnet och blåsten har tärt lite på mig.  Jag är trött på att cykla i motvind när det regnar, trött på att det kolsvart ute och jag är trött på att vara trött. Men det är jag väl inte direkt ensam om 😉

Löpbandstrio

Något som dock hjälper till att hålla humöret uppe i decembermörkret är de här fina tjejerna. Bilden ovan är från efter ett pass på löpbandet. Inte min favorit direkt, men med Moa och Helena vid sin sida kan man hitta krafter som man inte visste att man hade och känna sig både nöjd och glad efteråt. Tack för det hörni!

 

Första advent

Advent
Jag har haft en riktigt lugn och skön vilar- och fixarhelg på hemmaplan. Bakat lussebullar, städat, julpyntat och myst. Idag tittade solen fram några timmar vilket gjorde att jag fick chans att ta den härligaste joggingrundan på länge: 8 km njutning kring området runt Delsjön där isen delvis hade lagt sig, riktigt fint! Och skönt att den stukade foten inte sa ifrån, imorgon tror jag bestämt att jag är redo att återgå till vanliga träningsrutiner och starta igång veckan med ett boxningspass.

Alldeles nyss trillade ett roligt mail in: lite planeringsdetaljer inför träningsläger med juniorlandslaget på Fuerteventura som jag ska åka på januari. Det ska bli riktigt skoj! Där kommer jag bland annat göra återtester på simmarna som jag screenade i oktober (läs mer om det här) samt hålla i en del landträning. Sedan behöver jag väl knappast nämna att det ska bli skönt att få komma iväg till solen och värmen en vecka. Jag längtar!

Men först laddar jag för några intensiva skolveckor hemma i Sverige och såklart en riktigt mysig julmånad. Glad första advent på er!

TENS, fotledsdistorsion och sim-SM

TENSEn spännande och lärorik skolvecka avslutades i fredags eftermiddag med teoretisk och praktisk genomgång av TENS som behandlingsmetod. TENS står för transkutan elektrisk nervstimulering och är en liten finurlig apparat som man kan behandla både akut och långvarig smärta med, helt utan biverkningar. Spänningshuvudvärk, muskelsmärta, ledvärk, artrossmärta, ryggsmärta, mensvärk, förlossningssmärta är exempel på områden där TENS har visat sig effektivt och betydligt mer skonsamt mot kroppen än smärtstillande mediciner. TENS kan också användas vid behandling av illamående och för att öka blodcirkulation och återhämtning i muskler. Tomten får jättegärna komma med en sådan apparat till mig i jul så jag kan öva på nära och kära!

På tal om att att öva så har jag fått lite praktisk träning i rehab efter fotledsstukning den här veckan. Att ställa sig på utsidan av foten mitt under box-passet i måndags var tydligen ingen strålande idé och det resulterade i en svullen, blå och öm fot trots att jag fick hjälp att linda den på direkten. Hade jag väntat med att klanta mig till efter fotföreläsningen i torsdags hade jag vetat att man bör fortsätta ha foten lindad i tre dygn (dock ej så hårt) efter en ordentlig stukning. Då hade det kanske sett ut och känts bättre idag. Jaja, lesson learned, nu får det bli ordentlig rehabträning för foten ett tag framöver.

Till lite roligare händelser. Det är full av beundran som jag kollar resultat från SM i simning som just nu pågår i Stockholm. Det har skett ett lyft i svensk simning och det är så roligt att se. Jag imponeras och gläds med kompisarna från landslaget som jag själv kämpade tillsammans med för ett par år sedan, med juniorlandslagssimmarna som jag nu har har äran att jobba ihop med och inte minst med klubbkamraterna från Jönköping som presterar riktigt bra. Ni är grymma och ni ger mig gåshud! Jag gratulerar och håller tummarna för framtiden!

600bb0115simning.jpg
Det är mycket känslor som bubblar upp när jag kollar SM-resultaten. Framför allt är det tacksamhet och glädje. Bilden ovan är tagen efter ett av mina 16 SM-guld tillsammans med en fin vän och den bästa roomien man kan ha.

 

Enkelt, gott och nyttigt

Göteborg + november = kallt, grått och regnigt. Så är det bara. Det kan vara rätt mysigt när man sitter inne med tända ljus och en kopp te att värma sig med, desto mindre mysigt när man sitter på cykeln på väg till skolan. Men det är bara att gilla läget. Och att skaffa ordentliga regnkläder. Min nya regnjacka invigdes i ösregn redan första dagen efter inköp och jag kan intyga att regn är betydligt mer uthärdligt när det stannar utanpå jackan istället för att rinna igenom, så det var värt varenda krona 🙂

Men nog om vädret. Jag fick ett recept på enkla och goda bars av Helena som jag tänkte dela med mig av:

1 mosad banan
3 ägg
1 dl solrosfrö
1 dl pumpakärnor
½ dl linfrö
1 dl kokoschips
1 dl kakao
4 msk smält kokosolja
½ dl kokosnektar (eller honung)
1 dl hackade nötter (valfri blandning)

Blanda allt och bred ut på bakplåtspapper på en plåt, ca 1 cm högt. Grädda i ugn på 175 grader i ca 20 min. (I min ugn blev det lagom med 10 min.)

Bars

Eftersom jag tycks ha någon diagnos med okänd bokstavskombination som gör det i princip omöjligt för mig att följa ett recept till punkt och pricka, så gjorde jag inte exakt som Helena sa. Men resultatet blev riktigt gott ändå och mellanmål som är nyttiga, lättlagade och smidiga att ta med får som vanligt en guldstjärna i min bok.

Vardagslyx och mental återhämtning

Efter några tuffa veckor på praktiken med långa arbetsdagar och många timmars bussåkande varje dag är det skönt att vi nu har ett par lite lugnare veckor i skolan innan det blir tuffa tag igen nästa vecka. Det är inte bara i träningens värld som det är nyttigt att periodisera och variera volym och intensitet, även huvudet mår bra av det. Att hinna reflektera, fundera, koppla av, umgås, hämta andan och ladda om känns viktigt för att kunna prestera och faktiskt helt nödvändigt för att må bra under tiden. Så nu passar jag på att njuta av att inte ha fullspäckat schema varje dag i skolan och att få tid till att träna, slappa och mysa – allt med trevligt sällskap!

KettlebellroddarTräning med Moa är vardagslyx! Ovan: stående rodd med kettlebells. Nedan: kinesisk planka – en riktig tuffing för ländrygg, baksida lår och rumpa!

Kinesisk planka

VåffelkalasPost-tränings-mys tillika våffelkalas hemma hos Helena. Kan det bli bättre?

 Trevlig måndagseftermiddag på er!

Funktionell rörelseanalys: för ökad prestation och minskad skaderisk

I oktober gick jag en utbildning i funktionell rörelseanalys med ”9+ screening batteri” som verktyg. 9+ screeningbatteriet är framtaget sjukgymnasterna på riksidrottsförbundets klinik på Bosön . Det är ett test med 14 olika övningar där man sammantaget får en bra bild över testpersonens rörlighet, stabilitet och kontroll i funktionella rörelser. Syftet med testet är att upptäcka svaga länkar och potentiella utvecklingsområden för att på sikt undvika skador och förbättra den idrottsliga prestationen. Du kan läsa mer om testet, bakgrund, utförande och se filmklipp på de olika övningarna etc här.

nioplusscreening

Testet är i första hand framtaget för att testa idrottare och för ett par veckor sedan var jag på ett läger med juniorlandslaget och testade samtliga simmare där. Alla hade något område där de skulle kunna bli ännu bättre och fick därför med sig några övningar hem. I januari, då vi ska på läger på Fuerteventura, ska vi göra testerna igen och se om vi har nått någon förbättring!

Även om testet som jag sa i första hand är framtaget för idrottare tror jag att det kan vara av lika stor nytta att testa motionärer. God stabilitet och rörlighet är nämligen en skyddande faktor mot skade- och smärtproblematik även för dem som inte tränar eller tävlar på elitnivå.

Jag tror att både idrottsvärlden och samhället i stort skulle kunna vinna på att jobba mer preventivt. Jag tror att man skulle kunna undvika tråkiga och långdragna rehabperioder, smärta och sjukskrivningar genom att redan från början tänka till en extra gång vad gäller allsidighet och gott tekniskt utförande. Självklart finns inga garantier, det är omöjligt att med säkerhet förutspå vad som kan komma att bli ett problem för individen, men troligtvis kan ändå en hel del göras. Det behöver inte vara svårare än att lägga in några ”prehab-övningar” i sin uppvärmning eller i avrundningen av ett pass om man vill hålla det kort (vilket en elitidrottare ofta vill eftersom redan många timmars träning läggs på det som är specifikt för sin idrott). Innan man har fått en skada eller problem med smärta i ett område kan de skadeförebyggande övningar till och med vara ganska tunga och utmanande, så till skillnad från en del rehabövningar som är nödvändiga i de första faserna efter en skada så kan man verkligen få känna att man tränar hårt samtidigt om det nu är det som lockar. Jag tror aldrig det har hänt att jag har gått från ett ”prehab-pass” och känt mig pigg och utvilad.

Jag har länge brunnit för det här med skadeförebyggande träning och under min simkarriär var jag noga med att ta hand om min kropp och jobba med mina svagheter. Därför känns det extra roligt för mig att nu få vara en del i Svenska Simförbundets satsning för prestationsökning och skademinskning och att få jobba med juniorlandslaget är inspirerande och ett ärofyllt och roligt uppdrag.

Jönköping 18 okt

Bild på hela juniorgänget från lägret i Jönköping för några veckor sedan. Jag lånade bilden från simförbundets sportchefs facebook-sida.

Om du har några frågor om 9+ screeningbatteriet eller är intresserad av att göra en rörelseanalys är du välkommen att höra av dig!

Ha en fin torsdag!

 

Skärpning Martina!

Ja, skärpning Martina, det är faktiskt inte sommarlov längre och det är för längesedan hög tid att återuppta bloggandet. Eftersom det var så länge sedan jag skrev tänkte jag börja med en snabb tillbakablick på vad som hänt den senaste tiden.

Sommaren 2014 flög förbi i ett rasande tempo. Jag jobbade en hel del på Vilhelmsro Rehab i Jönköping där jag lärde mig massor och träffade mycket goa patienter och kollegor. Jag var också på junior-EM med simmarna och masserade starka simmarmuskler dagarna långa och det var så fantastiskt roligt att få vara en del av det teamet. Utöver jobb blev det också en rätt vilsam och enkel sommar med mycket sol, bad, god mat och dryck och trevligt sällskap så fort det gavs tid till det.

EJM-simmarna
Landslagstruppen: goa simmare, några dagar innan tävlingarna startade i Holland.
EJM_massage2
Sverigehörnan intill avsimmet under tävlingsdagarna. Varm arbetsplats för massören, skönt häng för simmarna.

I slutet av augusti drog skolan och fjärde terminen på fysioterapeututbildningen igång. Nu har halva terminen avverkats och däribland en fem veckor lång praktikperiod på en neurologisk rehabavdelning i Borås. Veckorna i Borås var oerhört lärorika och trevliga och jag känner att det absolut är en arbetsplats som jag skulle kunna tänka mig i framtiden. Lite skönt är det dock att vara tillbaka i vanliga rutiner hemma i Göteborg med lite mer sömn, lite mer träning och betydligt mindre bussåkande.

Under hösten har jag också hunnit med en liten semester i Positano, ett mycket mysigt ställe i södra Italien där min morfar är född och uppvuxen. Jag och Danne var där i september och kom hem solbrända, välgödda och nyförlovade. Mycket trevligt!
träning2

Den dagliga semesterträningen genomfördes med schysst utsikt
Vattendjur
Dagarna i Positano spenderades oftast i eller strax intill Medelhavet

Det där var några valda delar av vad som har hänt sedan sist jag skrev. Jag hoppas att ni också har haft en skön sommar och höst och att vi hörs här framöver nu när jag ska börja uppdatera regelbundet igen. Kram på er!

Sommarlov!

Lördagen den 7 juni kl 14:50 checkade jag ut. Terminens tionde tenta var skriven och det var dags att fira in sommarlovet med några fina vänner. Förutom att jag hade en väldigt trevlig eftermiddag och kväll, kändes det oerhört skönt att uppehåll från plugget, lite ledighet och sommarjobb väntade.

Sedan dess har jag hunnit med en veckas semester i Piteå, där jag hälsade på min farmor och lite andra släktingar och vänner. Nu är jag tillbaka i södra Svergie, närmare bestämt i Jönköping, och har jobbat första arbetspasset på Vilhelmsro Rehab. Det kommer bli många fler sådana jobbdagar och det ser jag fram emot!

I övrigt har jag också junior-EM med simmarna att se fram emot. Det ska bli grymt kul. Dels för att jag själv tyckte att den tävlingen var bland det bästa man kunde göra som juniorsimmare, men också för att det är ett gott gäng jag får åka med.

Enda nackdelen med den här sommaren är att jag inte kommer spendera så mycket tid i Göteborg. Det hade varit trevligt att uppleva Göteborg lite mer i sommartider när man inte har fullt upp med plugg. Och så hade det ju varit lättare att hålla liv i träningen med mina goa simkunder. Men det kommer fler chanser till det hoppas jag.

Nu måste jag kila iväg och hämta upp Danne som dimper ner på resecentrum i Jönköping snart.

Ha en fin sommar hörni!

Kram på er

Några bilder från veckan i Norrbotten:

IMG_0610 20140613_132919 (1)IMG_0685

IMG_0762 IMG_0776

 

EJM-läger, motionslopp och sista skolveckan

Jag hade en riktigt trevlig och rolig helg ihop med juniorlandslagsgänget här i Göteborg. Det var deras första gemensamma läger inför sommarens mästerskap och jag var med och höll i landuppvärmningar och gav massage. Jag hade också äran att få se simmarna in action, både i vattnet och i gemensamma aktiviteter utanför bassängen och det var glädjande att se att de inte bara är duktiga simmare utan ett riktigt gott gäng dessutom. Det blev även lite tid för mig att träna själv och så fick jag möjlighet att coacha idrottspsykologen lite i gymmet också. Mycket roligt och förmodligen bra träning för både honom och mig 🙂

Helgens träningspass plus de 16 massagerna som jag utförde gjorde dock att jag kände mig aningens sliten när det var dags att springa Blodomloppet på måndagen. Det blev ingen höjdartid på milen, men det var skönt att slå sig ner på en filt i slottsskogen och mumsa i sig innehållet ur våra fikakassar efteråt.

Jag är inne på sista skolveckan nu, terminens sista tenta är på lördag. Det ska verkligen bli skönt med sommarlov och även om jag ska jobba nästan hela sommaren blir det åtminstone ett avbrott från skolbänken och jag ser fram emot att skaffa mig lite nya erfarenheter. Sommaren på Vilhelmsro rehab i Jönköping blir mitt livs första sommarjobb och det ska bli riktigt kul!

Ha en bra vecka!
600bb1706simning.jpg
I brist på något nytt lägger jag upp den här bilden som alltid ger mig lite positiv energi. Tagen ca en vecka innan min första start i London 2012.

Sommarstugeträning

Helgen som var spenderades i sommarstugan i Mulseryd. Trots lite regn och rusk under lördagen så blev det en riktig toppenhelg: avkopplande och mysig med trevligt sällskap, god mat och dryck och några dopp i sjön. Mestadels slappade jag, men det blev lite lätt träning gjord också. Dels för att jag mår bra av att röra på mig och dels för att det är roligt att byta gymmet mot utomhusmiljö och göra något annorlunda. Vi fotade några av övningarna vi gjorde, och jag kämpade i över en timme med att lägga upp dem här igår, men det blev inte alls som jag ville. Så nu laddar jag upp några få åt gången, inte alls så snyggt, tydligt eller pedagogiskt som jag hade velat, men ändå:

pistols2538649e39c486.jpg
Enbensknäböj: för benstyrka och balans

Hopp1538649cc79d43.jpg
Spänsthopp i slänten

Enarmspress1538649a101ce9.jpgEnarmspress2538649a681f22.jpgEnarmspress3538649b5968a8.jpg
Enarmspress: för styrka och stabilitet i axel och bål

Draken15386499b54427.jpgDraken2538649945e867.jpg
Draken: en favoritövning! Ställer krav på balans, stabilitet och rörlighet.

15386496c04973.jpg25386497d261f1.jpg
35

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De sista fyra bilderna visar en komplex-styrkeövning som jag gillar. Man utgår från ett djupt knäböj, gör en bicepscurl, ställer sig upp och gör en axelpress. Därefter ”spolar man tillbaka” och sätter sig ner på samma sätt igen. Och upprepar.